
یادداشتی بر فیلم پریناز, Parinaz, نا کجا آباد
پری ناز دومین ساخته ی بهرام بهرامیان اثری سیاه است، که میتوان آن را آیینه ای تمام نما از بغض جریان روشنفکری نسبت به جامعه دینی دانست! این فیلم را میتوان به عنوان اثری کامل در حوزه محتوا، در جرگه آثار سینمای روشنفکری محسوب و با تحلیل و بررسی تفکرات این جریان، تلاش های فکری و عملی آنان را در جهت برابر نشان دادن تحجر و خرافات با مذهب روشن نمود. بهرامیان در این فیلم تصویری زشت و موهوم از جامعه ای متحجر و عقب مانده را به نام "اسلام آباد" به...
پری ناز دومین ساخته ی بهرام بهرامیان اثری سیاه است، که میتوان آن را آیینه ای تمام نما از بغض جریان روشنفکری نسبت به جامعه دینی دانست!
این فیلم را میتوان به عنوان اثری کامل در حوزه محتوا، در جرگه آثار سینمای روشنفکری محسوب و با تحلیل و بررسی تفکرات این جریان، تلاش های فکری و عملی آنان را در جهت برابر نشان دادن تحجر و خرافات با مذهب روشن نمود.
بهرامیان در این فیلم تصویری زشت و موهوم از جامعه ای متحجر و عقب مانده را به نام "اسلام آباد" به مخاطب عرضه میکند؛ویران شهری که هیچ نسبتی با جامعه ی ایمانی ندارد و حتی متضاد با آن عمل میکند.
پری ناز را شاید بتوان تفصیل جمله ی معروف مارکس که میگوید "دين افيون جامعه و ملتهاست" دانست، روایتی که گوی سبقت را از فیلسوف و جامعه شناس ملحد ربوده و به شکلی اغراق شده جامعه ای به شدت خرافاتی را به عنوان "اسلام آباد" به تصویر میکشد.خالق این اثر سعی نموده جامعه اسلامی را، اجتماعی در حاشیه ی دنیای متمدن و پر از خرافات و عقب ماندگی نشان دهد؛ روایتی که با فرم ناقص خود در صدد تحقق آن است؛ تصویری که با نشان دادن فضایی غبارآلود از ناکجاآبادی با کور راهی متصل به اتوبانی که کل راه دسترسی این جامعه با دنیای متمدن است! و افرادی علی ظاهر مذهبی و در باطن متحجر و وسواسی درصدد اثبات آن است.
علاوه بر محتوای نا مناسب و به دور از واقعیت این اثر فاقد فرمی قابل اعتنا است!
منطق روایی فیلم بسیار ضعیف و خط تعلیق آن دچار اشکالات منطقی فراوان است.کاراکترهای اضافی اثر و شخصیت پردازی نامناسب آن به نحوی است که حتی با استفاده از استارهای سینمای ایران مخاطب درک چندانی از آنها ندارد.
البته برخی از این اشکالات به تحمیق بیشتر کاراکترها در نگاه مخاطب می انجامد،مثلا فیلم مردمی را نشان میدهد که با زبان باز کردی کودکی گنگ بر اثر تصادف، پری ناز را تا درجه ی یک قدیس بالا میبرند و حتی از ادرار او حاجت میگیرند! و با مرگ فردی زیر چرخ و فلک وی را وی را فردی شوم و نحس میخوانند؛ شاید این سرعت در تغییر نگرش ها در نوع روایت فیلم غیر منطقی و حتی کمدی به نظر برسد اما وقتی صحبت از جامعه ای متحجر و خرافاتی است، مخاطب جامعه را به سخره می گیرد نه فیلم ساز را، و این همان هدف نهایی است!
پری ناز را میتوان تلاشی ناموفق در عرصه فیلم سازی برای بهرامیان دانست، اما ساخت و پخش این اثر پس از توقیفی طولانی مدت را میتوان موفقیتی برای این جریان در جابجا کردن خطوط قرمز سینما دانست!
در پایان بایست، دستمریزادی بزرگ به مدیرانی گفت، که با مجوز دادن به این دست آثار هر روز قله ی جدیدی را در توهین به جامعه اسلامی_ایرانی فتح میکنند.
نقدهای مرتبط با این اثر
نقد فیلم پریناز, Parinaz, توگوشم پُر حرفهای بیربط بود
باید اعلام کرد فیلم به ضد خودش بدل گشته و چیزی ندارد، جز به تصویر کشیدن قسمی نسبیگرایی که اگر در همان سال 1389 اکران میشد، میتوانست مورد بحث و توجه قرار گیرد، اما «تولید انبوه نسبیگرایی» در سینمای همین چند سال، این موضوع اساسا قلابی را، نخنما نیز کرده است.
نقد فیلم پریناز, Parinaz, طالع نحس مقدس
پریناز روی کاغذ و پوستر فیلم بسیار جذاب و عامه پسندی به نظر میرسد. حضور ستارگانی چون طنازطباطبایی ، فاطمه معتمد آریا ، شبنم قلیخانی، مصطفی زمانی و فرهاد آییش و همچنین کارگردانی با داشتن یکی از بهترین فیلمهای ترسناک ایرانی، یعنی آل در کارنامه فیلمسازی خویش. خبر توقیف شدن چندین ساله فیلم و رفع توقیف آن و اجازه اکران را کنار این اسامی و مسائل بگذارید تا بفهمید که چقدر مخاطب عام را به سمت خود می کشاند. ولی مشکل از همینجا نشات میگیرد. پریناز...
پربازدیدترین نقدها
در صورت تمایل نظر خود را درباره این نوشته بنویسید
نظر سایر کاربران