
توضیحات جواد شمقدری درباره دیدار و لابیاش برای جایزه اسکار فیلم جدایی نادر از سیمین

به گزارش سلام سینما، انتشار خبر مصاحبه هفتهنامه پنجره با هاوارد گوردون (تهیه کننده سریالهای 24 و هوملند) در آستانه جشنواره فجر سر و صدای زیادی کرد، خبری که چندی بعد توسط خود او (هاوارد گوردن) در توییتر تکذیب شد. مشرق در خبری که اخیرا منتشر کرده است از اطمینان از صحت این مصاحبه در گفتوگویی یک ساعته با پورصباغ خبر داد و سپس به منظور دنبال کردن اطلاعاتی که در آن مصاحبه آمده است (همکاری ایرانیان با پروژه آرگو) مصاحبهای را با جواد شمقدری ترتیب داده که در بخشی از آن، شمقدری صحبتهایی را درباره ادعای لابیاش برای فیلم جدایی نادر از سیمین آورده است، بخشی از این صحبتها در ادامه آمده است :
(در انتها واکنش اصغر فرهادی به ادعای لابی برای اسکار آمده است)
ـ آن چیزی که من مطرح کرده بودم به عنوان لابی، اتفاقاً با مخالفان تفکر یهودیِ حاکم بر هالیوود و اسکار صورت گرفت. مخالفانی که پنهان هستند و دیده نمیشوند، یا حداقل جرأت دیده شدن ندارند. ما با آنها مذاکره کردیم. بارها گفتهام که محور گفتوگویمان فقط ایجاد انگیزه در آنها بود که آن فیلم اسرائیلی رأی نیاورد و فیلم ایرانی برنده شود. فقط با این محور صحبت کردیم. طبیعی است که وقتی گوردون میگوید «من یک یهودی دو آتشه هستم و حفظ اسرائیل خیلی برایم مهم است» امثال او هیچ وقت مخاطب مذاکرات ما نبودهاند.
ـ بهمن ۱۳۹۰ بود.
ـ بعد از آنکه جدایی نادر جزء نامزدها آمد. چون تا قبل اینکه نامزد جایزه شود به هر حال جزء مأموریتمان نبود که کاری کنیم حتماً کاندید شود. شصت تا هفتاد فیلم از سراسر دنیا میفرستند و ما باید منتظر باشیم خودشان چه تصمیمی میگیرند. لذا آن مقطع خیلی برای ما حساسیتی نداشت. اما وقتی که نامزد شد ــ مثل فیلم بچههای آسمان که سال 1999 نامزد شد ــ احساس کردیم که حالا میشود روی آن کار کرد. لذا در دیدارهایی که با خارجیها داشتیم، با مسئولانی که با حوزه سینما مرتبط بودند بحث و گفتوگو کردیم. جالب اینکه خود آنها موضوع را مطرح میکردند. اول به ما تبریک میگفتند که این فیلم نامزد جایزه شده است، بعد ما از فرصت استفاده میکردیم و پیشنهادمان را میگفتیم. جالب اینکه هر جا هم مطرح شد مورد استقبال قرار گرفت.
ـ خیلی از آزادیخواهان دنیا ایرانیها را در دل دوست دارند. لذا فرصتی میخواهند تا بروز دهند. این ماجرا را قبلا نقل کردهام و اینجا هم میگویم. یکی از آن اعضای سالخورده آکادمی در جواب درخواست ما گفت: «من حداقل دویست نفر را میشناسم که به حرف منِ پیرمرد گوش میدهند.» این دقیقاً تعبیری بود که او به کار برد. به نظر میرسد که همین رایزنیها هم موثر بوده است. چون در همین گفتوگو، آقای گوردون در یک جا میگوید که مسئولان شما برای چند رأی بیشتر، داشتند تلاش میکردند.
ـ هیچ کدامشان ایرانی نبودند.
ـ آنها به ایران نیامده بودند، ما رفته بودیم. در ایران البته با بعضیها صحبت کردیم ولی بیشتر مذاکرات، در سفری بود که به اروپا انجام شد. در ایران مثلاً با برخی مهمانان دومین کنفرانس هالیوودیسم، همان سالی که جدایی نادر کاندید شد صحبت هایی انجام شد.
به گزارش سلام سینما اصغر فرهادی در مصاحبهای که چندی پیش با خبرآنلاین داشته است در بخشی از صحبتهایش درباره لابی اسکار میگوید:
یادم هست در جلسهای، مایک لی از واکنشها در ایران نسبت به جایزه اسکار پرسید. دوستى که در جلسه بود ماجرای لابی کردن را که در ایران مطرح شده، عنوان کرد. همه حاضران در ان جلسه یکباره زدند زیر خنده، انقدر این ادعا به شوخى شبیه بود که لزومى نمىدیدم دربارهاش نظرى بدهم اما تکرار این دروغ و سوء استفاده عدهاى بیمار از این ماجرا در دو سه سال اخیر براى مطرح کردن نام خود باعث شد که این چند جمله را بگویم، ببینید طورى ادعا مىکنند که انگار فیلمى یک شبه سر از مراسم أسکار درآورده، مراسمى که نزدیک به شش هزار عضو در رأى گیرى ان شرکت دارند.