
یک پرونده : آیا فیلم خانه پدری بدون اصلاحیه سکانس معروف قتل خود، اکران خواهد شد؟

سلام سینما: فیلم خانه پدری، ساخته شده در سال ۸۹ به کارگردانی و نویسندگی کیانوش عیاری همچنان در بلاتکلیفی صدور مجوز نمایش خود میباشد. فیلمی که در همان سال ۸۹ به جشنواره فجر ارائه شد و مورد تایید قرار نگرفت.
این فیلم که قصه اتفاقهای یک خانه قدیمی را از سال ۱۳۰۸ (اواخر دوره قاجار ) تا ۱۳۷۹ روایت میکند با بازیگرانی همچون مهدی هاشمی، شهاب حسینی و مهران رجبی ، ناصر هاشمی، مینا ساداتی، نازنین فراهانی و... در چند اپیزود ساخته شده و مسائل و مشکلات زنان ایران را در هفتاد سال اخیر به تصویر کشیده است. در این فیلم ناصر هاشمی (نقش کودکی) و مهدی هاشمی (نقش بزرگسالی) کاراکتر اصلی این فیلم را،که روایت زندگیاش از پانزده تا هشتاد سالگی به تصویر کشیده شده، بازی میکنند.
مشکل فیلم:
خبرگزاری تابناک شوک داستان را در صحنهای از اپیزود اول این فیلم میداند، جایی که دختری به دست پدر و برادرش به اتهام ناموسی و به جرم اینکه آبروی خانواده را برده است، به قتل میرسد و در خانهاش به خاک سپرده میشود. این قتل شاهرگ داستان را تشکیل میدهد که طی شش دهه در همان خانه رخ میدهد.
این سکانس که به گفته این خبرگزاری، کارگردان چنان به آن پرداخته که شاید برای مخاطب عام تکان دهنده باشد، به گفته عیاری آبشخور داستان برای فیلم خانه پدری میباشد. سکانسی که در واقع مشکل اصلی فیلم برای اکران بوده و همچنان گریبان فیلم را گرفته است و بنا به گفته علیرضا سجادپور و سپس معاون ناجا نیاز به اصلاح دارد.
اصلاحاتی که عیاری در مصاحبه با ایسنا در مورد آنها گفته بود: «این اصلاحات ویرانگر هستند و با اعمال آنها هستی فیلم «خانه پدری» زیر سوال میرود، چرا باید آبشخور اصلی یک فیلم که صحنه قتل دختری توسط پدر و برادرش است، حذف شود؟ با حذف این صحنه دیگر از «خانه پدری» چیزی باقی نمیماند!»
معاون اجتماعی ناجا در ۱۰ دیماه ۱۳۹۲ در مصاحبهای با ایسنا با ایراد بر این سکانس اعلام کرد: «در مجموع معتقدم سکانسی که الان وجود دارد، نمیتواند اثرات خوبی به روی روح و روان مردم بگذارد.تأثیرات منفی آن بیشتر از تأثیراتی است که برخی از دوستان فکر میکنند به عنوان پیشگیری از یک آسیب میتواند داشته باشد. معتقدم فیلم گاهی اوقات در ناخودآگاه افراد تأثیراتی میگذارد که نمیتوان آن را جبران کرد. شما به خاطر آن که به روی دست بچه آب جوش نریزد، نمیتوانید تصویر یک دست متلاشی سوخته را به او نشان بدهید بنابراین برخی از موارد باید رعایت شود.»
اکران خانه پدری در جشنواره ونیز بدون رضایت ناجا:
خانه پدری در سال ۹۱ به جشنواره ونیز رفت و در آنجا در بخش جنبی «افقهای» این جشنواره پذیرفته و به نمایش در آمد. اکرانی که با موفقیت همراه بود، به طوری که مدیر این فستیوال آن را کشف سال جشنواره معرفی کرد.
پس از خبر پذیرفته شدن این فیلم در جشنواره ونیز رئیس اداره سینمایی ناجا این اقدام را بدون هماهنگی با نیروی انتظامی به عنوان شریک ۵۰ درصدی فیلم و بدون اطلاع وزارت ارشاد دانست و اعلام کرد:«نسخه نهایی فیلم دست ایشان (عیاری) بود اما با این حال تکلیف فیلم هنوز مشخص نشده بود و ما با بازگشت عیاری از جشنواره ونیز از او شکایت خواهیم کرد.».
نمایش فیلم برای اصحاب رسانه:
یک هفته پس از اکران جشنواره ونیز، در ۲۲ شهریور ۹۱، فیلم برای اصحاب رسانه نمایش داده شد. اکرانی که مدیرعامل موسسه ناجی هنر آن را بدون هماهنگی با آنها اعلام کرد و سچادپور پس از آن اکران فیلم را منوط به حذف ابتدای اپیزود اول فیلم (صحنه قتل) دانست.
به گزارش سلام سینما، عیاری در اوایل دی ماه امسال خبر از دیدارش با ریاست سازمان سینمایی برای حل مشکل نمایش خانه پدری داد. همچنین امروز معاون اجتماعی ناجا مصاحبهای با خبرگزاری ایسنا داشت، که به نوعی خبر از رفع مشکل فیلم میداد. سرداردکتر سعید منتظر المهدی به عنوان یکی از سرمایهگذاران و مالکان فیلم در پاسخ به خبرگزاری ایسنا در مورد وضعیت خانه پدری گفت: «ما به آقای عیاری پیشنهاد دادیم که سهمش را از فیلم خریداری کنیم که او موافقت نکرد اما فکر میکنم اخیرا به این نتیجه رسیدند که این اتفاق بیفتد و انشاالله در جشنوارهی فجر به نمایش دربیاید.»