در سلامسینما جستجو کنید
فیلم سینمایی |جنایی ، درام ، مهیج
Holy Spider
از ۴۳ رای
۵
سعید، یک مرد خانواده و به شدت مذهبی است که تلاش دارد شهر مقدس مشهد را از حضور زنان فاسد پاک کند. او چندین زن را به قتل میرساند؛ اما از اینکه جامعه رسالت او را درک نمیکند، ناراحت و ناامید است. در این میان روزنامهنگاری(زهرا امیرابراهیمی) در حال بررسی این قتلهای زنجیرهای است و خود در تاریکی شهر فرو میرود.
«عنکبوت مقدس» فیلمی به نویسندگی علی عباسی و افشین کامران بهرامی و کارگردانی علی عباسی، محصول ۲۰۲۲ است.
آخرین اثر علی عباسی که یک درام پلیسی/ سیاسی / اجتماعی است به زبان فارسی با بازیگران ایرانی در خارج از کشور ساخته شده است و بهعنوان محصول مشترک فرانسه، آلمان، سوئد و دانمارک در بخش مسابقه اصلی هفتاد و پنجمین دوره جشنواره فیلم کن (۲۰۲۲) حضور دارد.
علی عباسی کارگردان ایرانی – سوئدی قبلتر با فیلم «مرز» بهعنوان یکی از نامزدهای ابتدایی اسکار بهترین فیلم خارجی مطرح شده و برنده جایزه اصلی بخش نوعی نگاه جشنواره فیلم کن ۲۰۱۸ شده بود.
این فیلم شاید به قدرت اثر قبلی عباسی، یعنی «مرز» نباشد اما پس از نمایش فیلم در جشنواره فیلم کن، همۀ تماشاگران چندین دقیقه ایستاده گروه سازنده را تشویق کردند.
«عنکبوت مقدس» به ماجرای سعید حنایی، قاتل زنجیرهای زنان خیابانی در مشهد، معروف به قاتل عنکبوتی میپردازد.
«عنکبوت مقدس» روایتی از قتلهای زنجیرهای سعید حنایی است که اواخر دهه ۷۰ بهقصد آنچه پاکسازی جامعه مینامید، ۱۶ زن را در شهر مشهد به قتل رساند.
داستان از دید روزنامهنگار زنی روایت میشود که برای پیگیری قتلها به مشهد میرود و با همکارش که خبرنگاری فعال در روزنامه محلی خراسان است، تلاش میکند به نیروی انتظامی و مقامهای قضایی برای دستگیری هرچه سریعتر قاتل کمک کند. در این راه او خود با انبوهی از فسادها و بیاخلاقیها روبهرو میشود.
در مورد زندگی سعید حنایی علاوه بر فیلم «عنکبوت مقدس» تاکنون یک مستند در سال ۲۰۰۱ با نام «و عنکبوت آمد» و یک فیلم سینمایی به نام «عنکبوت» (1398) ساخته شده است.
ندیم کارسن فیلمبردار «مرز» و «شلی» دو فیلم قبلی علی عباسی، این فیلم را هم فیلمبرداری کرده و تقریباً تمام این فیلم را در کشور اردن فیلمبرداری شده است.
همچنین کمپانیهایی از فرانسه، آلمان، سوئد و دانمارک از جمله کمپانی وایلد بانچ در این فیلم سرمایهگذاری کردهاند.
«عنکبوت مقدس» در جشنواره فیلم کن با واکنش متوسط منتقدان روبرو شد. در جدول مجله اسکرین دیلی میانگین امتیاز به فیلم ۲/۲ است.
منتقد آلمانی «دای زیت» فیلم را بیارزش دانسته، منتقد مجله «پوزیتیف» یک ستاره به فیلم داده است و منتقدان مطرحی چون پیتر بردشا (گاردین) دو ستاره، جاستین چانگ (لسآنجلس تایمز) سه ستاره و تیم رابی (تلگراف) چهار ستاره به فیلم دادهاند.
در جدول منتقدان فرانسوی تنها دو منتقد «عنکبوت مقدس» را لایق نخل طلا دانستند.
واکنش منتقدان به فیلم متوسط بوده است هرچند منتقدانی مثل منتقد تلگراف هم بودهاند که به اثر علی عباسی نمره کامل دادهاند. منتقد هالیوود ریپورتر هم فیلم را یک نوآر ایرانی توصیف کرده و یکی از منتقدان کایه دو سینما فیلم را بیارزش نامیده است.
اما چیزی که بیش از همه در نظرات منتقدان دیده میشود خشونت بیپرده و صراحت بیسابقه فیلم در مقایسه با دیگر فیلمهایی که درباره ایران و خارج از کشور ساخته میشوند، است.
«عنکبوت مقدس» در میان نامزدهای اولیه شاخه بینالملل اسکار ۲۰۲۳ به عنوان نماینده دانمارک حضور دارد.
در نشست خبری فیلم «عنکبوت مقدس» در هفتاد و پنجمین دوره جشنواره فیلم کن، علی عباسی، کارگردان این فیلم چنین گفت:
«من برای سینمای ایران احترام زیادی قائلم، اما تعلق خاطری به آن سینما استعاری ندارم. چون همه چیز استعاری است، مثلاً یک گل که سمبل چیز دیگری است، درحالیکه سینما برای من سیلی است تا گل، سینمایی که من به آن تعلق دارم بیشتر در مورد نشاندادن چیزهاست تا پنهان کردن آنها، هرچند من دانش زیادی درباره سینمای ایران ندارم.
من فکر میکنم ویژگی مهم سینما این است که پدیدهای بینالمللی است، اساس و پایهاش بر کشورها و مرزها و حتی جنسیت هم نیست.
دیوید لینچ و یا لوییس بونوئل و یا حتی سینمای بزرگ ایتالیا برای من الهامبخشتر هستند. ولی فکر میکنم ما یک فرهنگ بهخصوص داریم، در واقع یک فرهنگ سینماتیک داریم، فکر میکنم این فرهنگ بیشتر برایم الهامبخش است تا فیلمها